Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Beerfly - Ølopplevelser!

Kunnskap om øl

Øltrikken i Helsinki

Helsinki har noe så eksotisk og sjeldent som en egen pub på skinner. Pub Spårakoff er rett og slett en gammel trikk fra 1959, som er bygd om til pub. Den rullende puben har sitteplasser til 24 gjester og seks ståplasser. Det er naturligvis egen bar om bord, og det er toalett. Hovedholdeplassen er ved jernbanestasjonen i Helsinki. Derfra kjører øltrikken en 40 minutters rute omtrent hver time i sommerhalvåret. Underveis stopper den ved en rekke av Helsinkis kjente steder som Olympiastadion, arkitekten Alvar Aaltos Finlandia Hall, Parlamentet, kunstmuseet Kiasma, Domkirken og Presidentpalasset.

Ølutvalget på trikken er nokså begrenset i og med at det ikke er plass til særlig mange fat om bord. Derfor er Koff, et av de mest solgte ølmerkene i Finland, det eneste ølet som er å få om bord. Spesielt billig er det ikke, for det må betales en egen trikkebillett i tillegg til ølet.

Koff av vanlig type er et lyst, gyllent øl av pilsnertype. Ølet har fått en rekke priser internasjonalt. Det blir brygget i Kerava like nord for Helsinki. Der ligger nemlig Nordens eldste bryggeri Sinebrychoff. Dette bryggeriet ble etablert i selve Helsinki i 1819 av den russiske kjøpmannen Nikolai Sinebrychoff. Selv nå er Sinebrychoff-navnet fremmedartet for finnene, og bryggeriets produkter blir derfor kalt Koff.

Dersom man har lyst på mer øl etter en tur med øltrikken, er ikke det noe problem i Helsinki, som har mange flotte puber med et utrolig godt ølutvalg. Det beste eksempelet er Kaisla, som også ligger i nærheten av jernbanestasjonen, i Vilhonkatu 4. Dette stedet går for å være Helsinkis beste ølpub, noe det ikke er vanskelig å tro på etter å ha kastet et blikk på den svært rikholdige ølmenyen. Den inneholder det ypperste av finsk, belgisk, engelsk, tysk og amerikansk øl.

Just Beer, Sibiu (Romania)

Får du lyst på noe annet enn rumensk lagerøl mens du er i Romania, er puben Just Beer i Sibiu stedet. En forholdsvis liten, men svært hyggelig pub i etableringsfasen, som har flere øl fra hele Europa å by på, spesielt fra Tyskland, Belgia og Storbritannia. Her drakk vi Romanias “dyreste øl”, en Mein Nelson Sauvin fra det tyske bryggeriet G. Schneider & Sohn i Kelheim.

80 lei for en 0,75 liters flaske kostet den. Men den var god, og vi hadde en hyggelig stund etter at bartender Beniamin Jinaru hadde åpnet flasken for oss. Eier Alex Raducan var også innom og fortalte oss at ølutvalget snarlig ville bli utvidet med enda flere øltyper. Adressen er St. Bastionului nr 3 i Sibiu.

Les mer om øl i Romania HER 

LES ARTIKKELEN PÅ RUMENSK HER!!!!:

Dacă doriţi să gustaţi altceva decât berea blondă românească (oricât de bună ar fi aceasta...), localul « Just Beer » în centrul istoric al Sibiului este locul potrivit. Un adevărat pub în stil britanic, cu multă atmosferă, deschis de puţin timp de către adevăraţi microbişti ai berii. Sortimentul de bere este bogat, mai ales din Germania, Belgia şi Marea Britanie, şi – din fericire – considerabil mai puţin scump decât cei 80 de lei pe care i-am plătit pentru « comoara casei » : Sticla 0,75 litru « Mein Nelson Sauvin » de G. Schneider & Sohn din Kelheim, recomandat de barmanul entusiast Beniamin Jinaru, care şi-a luat şi timpul să ne explice principiile după care se alege sortimentul. Am avut şi norocul să stăm de vorbă cu proprietarul dl Alex Raducan, care planuieste în curând o lărgire a sortimentului. St. Bastionului nr 3 (situat in Orasul Vechi).

Traducere în limba română de Ivar Lund