Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Beerfly - Ølopplevelser!

Kunnskap om øl

Bryggedagen 2014

Beerfly-ølet 2014 er ferdig!

26. juni 2014: Beerfly Crew Saison er ferdig flaskemodnet, og det var på tide å smake på årets brygg. Det var bare å slå fast at bryggmester Kyrre hadde klart det igjen. En kjempegod saison med snerpende bitterhet, en god sødme og en lang, deilig ettersmak. 56 flasker. Alkoholinnhold 7,8 prosent.

Beerfly Crew Saison tappet på flasker

17. mai 2014:

Etter en lang dag med 17.mai-feiring krevde Beerfly-brygget sitt på kveldstid på nasjonaldagen. Beerfly Crew Saison var klart for å bli tappet på flasker av Beerflys egen bryggmester Kyrre.

Resultat: 60 flasker (0,33) med øl av typen saison, som kan prøvesmakes om en måned. Alkoholinnholdet i årets Beerfly-øl ligger an til å bli 7,8 volumprosent.

Gjæren tilsettes og bryggingen er ferdig

Klokka 19.00: Humlen tilsatt og mesken kokt ferdig og kjølt ned til 20 grader. Så tilsettes gjæren. Deretter må oksygen ristes inn i vørteren for å gi gjæren gode levevilkår. Resultat 20 liter. Da er bryggingen ferdig, og gjæringen i gang. Ølet kan tappes på flaske om cirka 14 dager. Ølet er ferdig anslagsvis i slutten av juni. Anslått alkoholinnhold er 7,2 volumprosent.

Beerfly-tv fra bryggedagen!!

Humlen veies opp

Humlen veies opp og hjemmelagd brezel serveres på bryggedagen her på Beerfly.

Stig og Kyrre har veid opp humlen med største nøyaktighet. Imens meskingen pågår, mesker vi oss med hjemmelaget brezel, etter oppskrift av Espen Smith. Kyrre serverer Heggveien sjokoladestout, som er et virkelig godt øl.

Ute skinner sola, og livet er i grunn ganske bra!

Humlen som brukes er:

70 gram East Kent Goldings

50 gram Hallertau

20 gram Hallertau

20 Centennial


Hva slags øl er saison?

Saison er en vidt definert pale ale som i moderne versjoner stort sett ligger på rundt 7% abv, er sterkt karbonert, fruktig, med kryddersmak - noen ganger med tilsatte krydder - og er påvirket av Saison Dupont Vieille Provision.

Som ølstil har den utviklet seg fra øl som ble brygget i løpet av de kjølige og mindre aktive månedene på gårder i Wallonia, den fransktalende delen av Belgia, og deretter lagret for at gårdsarbeiderne kunne drikke den i løpet av sommeren. Man tror at disse gårdsbryggene hadde lavere alkoholprosent enn dagens moderne saison-øl; sannsynligvis rundt 3-3,5% abv, og økende på begynnelsen av det tjuende århundret til mellom 4,5 og 6,5% abv. Moderne saison-øl blir brygget i en rekke land, særlig i USA, og blir gjerne flaskemodnet.

Historisk hadde ikke saison-ølene noen felles karakteristika som definerte stilen, men det var en gruppe friske sommerøl brygget av bønder. Moderne saison-øl brygget i USA kopierer ofte gjæren som blir brukt av Dupont-bryggeriet.

Selv om saison har blitt omtalt som en truet stilart har det blitt en økning i interessen for stilen de siste årene, og Saison Dupont ble kåret til verdens beste øl av magasinet Men’s Journal i juli 2005.

Moderne versjoner av saison ligger stort sett på rundt 7% abv, er sterkt karbonert, fruktig, med kryddersmak - noen ganger med tilsatte krydder - og er påvirket av Saison Dupont Vieille Provision. Flaggskipet til Dupont Brewery er en gyllen pale ale på 6.5% med en markant gjærkarakter. Moderne saison-øl blir brygget i en rekke land, særlig i USA, og blir gjerne flaskemodnet. Også europeiske håndverksbryggerier har kastet seg over stilen, inkludert de (kvalitetsmessig) fire store norske: Nøgne Ø, Haandbryggeriet, Kinn Bryggeri og Ægir Bryggeri. Ikke minst førstnevntes versjon har høstet mye positiv oppmerksomhet internasjonalt blant ølentusiaster. (Wikipedia)

Nå kommer også Beerfly Crew Saison!

15.00: Åpning av Bryggedagen 2014

Beerfly-teamet skal i dag brygge Beerfly Crew Saison!

Klokka 15.00 - Start for bryggedagen

Malten males, og vi er klare for å meske.

Hele Beerfly-teamet er på plass (Stig, Eli, BF, Ingrid og Kyrre med hjelpegutt Martin). Bryggmester Kyrre leder an. Forbildet for dagens øl er det belgiske Saison Dupont, men oppskriften er tilpasset Kyrres eget bryggeri, Heggvegen Hjemmebryggeri, slik at det ferdige brygget blir det originale Beerfly Crew Saison.

foto: Martin Haugen Nymoen

Beerfly Crew IPA er endelig ferdig!

Beerfly-teamets eget øl, Beerfly Crew IPA, som ble brygget på bryggedagen 13.april er endelig ferdig. Lørdag 13. juli var det klart for prøvesmaking og slippfest. Kyrre-Brygger var i likhet med resten av teamet spent på resultatet, og heldigvis, men ikke overraskende, ølet var svært smaksrikt og godt. Beerfly Crew IPA, som det kun er produsert 36 flasker av, er et øl med en deilig, gressaktig humlearoma. Det er også hint av aprikos i aromaen. Ølet har en mørk, kobberaktig farge. På smak er det preget av en enorm bitterhet i både smak og ettersmak. Samtidig er det nok fylde i ølet til å bære bitterheten. SE VIDEO HER: https://www.youtube.com/watch?v=-nGx1kCD3Go

Alkoholinnholdet er sju volumprosent. Bryggerdagen med det påfølgende resultatet er noe Beerfly-teamet er svært godt fornøyd med. Det er svært sannsynlig at det vil bli brygget mer Beerfly Crew IPA. (Foto: Anna Løvlund)

LES OM VEGEN FRAM MOT FERDIG ØL HER (start nederst og les oppover):

Beerfly Crew IPA er tappet på flasker

Nå er ølet tappet på flasker, 36 i tallet, så det er småskalaproduksjon det her er snakk om!

Kvelden før 1. mai ble brygget stukket om, og søndag 5. mai tappet vi Beerfly Crew IPA på flasker.

Nå har det gått drøyt tre uker siden vi satte ølet.

30. april var det tid for å stikke om ølet. Det vil si at Kyrre Brygger helte ølet over i et nytt gjærkar.

Samtidig sjekket han sukkerinnholdet. Ølet holder en volumprosent alkohol på 7 prosent. Så sist søndag var det tid for å tappe ølet over på flasker. På kjøkkenet i Heggveien var det framfor alt humlearoma som reiv i nesen under tappingen. Kyrre hadde på forhånd vasket og desinfisert flaskene, en kjedelig og slitsom jobb, men helt nødvendig for å unngå forurensing i ølet og dermed ødelagt øl. Så ble en sukkerlake bestående av 2 desiliter vann og 106 gram sukker tilsatt. Dette er for å få futt i ølet. Etter tapping på flasker og korking, skal ølet nå stå og godgjøre seg i romtemperatur på kjøkkenet for å ettergjære på flasken. Etter det skal ølet få modne i kjøleskapet i garasjen.

- Nå er det bare å vente. Første prøvesmak blir om én måned, mener Kyrre Brygger.

Ytterligere 1-2 måneder må ølet ha for å utvikle smak og sette seg skikkelig. Så Beerfly-crewet venter i spenning og gleder seg til å smake på det humlesterke brygget.

Kyrre Brygger har allerede satt et nytt øl. Nå er det wit-bier i Hoegarden-stil på gjæringskaret, og om ikke lenge må han begynne å tenke på juleølet.

Kornrester ble knekkebrød

Oppskriften kommer her

Beerfly Crew IPA

Navnet på ølet, som er klart rundt 1. august, blir:

Beerfly Crew IPA

Kostnaden

Hvor mye koster det å brygge dette ølet?

Gjær 150 kroner

Malt 120 kroner

Humle 200 kroner

diverse 30 kroner

Totalt 500 kroner

Det blir 25 kroner pr. liter.

Stormgjæring!!

Søndag 14. april: Stormgjæringen er i gang.

Se video her!!!!

Hjemmebryggerdag på Beerfly

(les nedenfra og opp. Bryggerdagen ble live-oppdatert.)

Lørdag 13. april er det hjemmebryggerdag her på Beerfly!

22.45: BRYGGEDAGEN PÅ BEERFLY ER SLUTT

(etter nesten sju timer!)

22.35: Nå er bryggingen ferdig. Gjæren er tilsatt, og brygget er på plass i gjærkaret, der det skal gjæres i minst tre uker. Om 14 dager og om 19 dager har vi i ekstra humle (tørrhumling). Om tre uker skal vi stikke om, altså flytte brygget over i et annet gjærkar før det tappes på flasker. Ølet vil være klart til smaking etter ytterligere tre uker, men vil nok ikke være drikkeklart før enda to måneder til. Det vil si tre og en halv måned fra nå, altså 1. august.

22.20: Sukkerinnhold er målt. Alkoholprosenten i Kyrre-brygg IPA ligger an til å bli på 7 volumprosent.

22.15: Vørteren tappes over i gjærkaret. Gjær tilsettes, og oksygen pumpes inn. Vi bruker Wyeast - American Ale Yeast (3 pakker) - (100 Billion Yeast Cells - i hver pose).

(oksygenpumpen)

22.01: Nå kjøles vørteren med kaldt vann i spiralen fra 100 grader til 20 grader:

22.00: Vi brygger for fullt på sjette timen

Kokingen er ferdig: Anlegget sier skål (cheers!):

21.50: Siste humle der den skal være (Centennial og Simcoe)

GJÆR

21.40: Vørteren skal settes til kjøling om et kvarter. Kyrre-brygger har klargjort gjæren, som snart skal tilsettes.

Gjæren står på magnetrøreren.

21.20: Humle nummer 3 er på plass (Simcoe)

21.05: Humle nummer 2 er i kjelen. (Columbus fortsatt)

HUMLE

20.20: Kokingen begynte og første humle - bitterhumle (Columbus) - ble tilsatt (i en humlepose). 45 minutter til neste humle havner i brygget.

VEPSEPILSENS HISTORIE:

Under utebrygging på terrassen i fjor høst, var det plagsomt mye veps som surret rundt meskekaret. En veps ble med i gjæringskaret uten Kyrre-bryggers vitende. Den døde vepsen ble først oppdaget da gjæringen var ferdig. Den lå og fløt midt i gjæringskaret. En artig smakstilsetning, og brygget ble farlig godt. Regnes nå som en Heggvegen Bryggeri-klassiker. Terning: 6

Finnes også en versjon med humle fra hagen (opprinnelig fra urtehagen på Domkirkeodden):

COMING UP! Les Vepsepilsens historie!!

19.50 Kornrester og kornskall går til brødbaking hos Elijohanni, og nå begynner rengjøringen.

19.40 Mesken er ferdig. Maltpipa må tas opp.

19.25 Vi smaker på mesken. Kornsmak. Sødme!

18.40 Brygging er også venting. Annet øl fra Heggvegen Bryggeri testes imens. Her en velsmakende witbier med smak av appelsinskall og koriander.

18.10 Utstyret sjekkes og...

...meskingen går sin gang. Imens må humlen klargjøres.

De ulike humletypene skal oppi på ulike tidspunkter. Vi skal bruke Columbus, Simcoe og Centennial.

17.50: Nå pumpes vannet gjennom malten for å trekke ut sukkerstoffene - selve meskingen. Det lukter bryggeri!

5 minutter på 52 grader

30 minutter på 62 grader

20 minutter på 66 grader

15 minutter på 70 grader

10 minutter på 76 grader

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

SE VIDEO HER!! MALTMØLLA I AKSJON!!!

http://www.youtube.com/watch?v=pDyNuOF22Zo

Beerfly-teamet står klart til å brygge

Kyrre-brygg IPA i Heggvegen Bryggeri på Ridabu (Hamar) etter oppskrift fra Nøgne Ø's Two Captains-oppskrift.

MALT

17.05: Kyrre maler kornet i maltmølla (The Barley Crusher)

4 sorter: Maris Otter, Caramalt, Crystal og Weyerman Carahell.

Klokka 17:00: Ja!

Klokka 16.53: Systemet programmeres med de ulike mesketemperaturene.

VANN

Klokka 16.49:

Brygger Kyrre fyller 25 liter vann i tanken på bryggeriutstyret: En tysk Speidel 20 liter.

Klokka: 16.11 Crewet er klart:

Ingrid, Kyrre og Elijohanni

(i Beerfly-klær designet av BF)

foto