Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Beerfly - Ølopplevelser!

Kunnskap om øl

Tur:Å drikke champagne i Champagne!

Opplevelsene står i kø i Champagne, dette vakre landskapet en drøy times togtur østover fra Paris. Byene Reims og Epernay er glimrende basesteder på champagneturen, mens den lille, men lukkede landsbyen Ay midt imellom egner seg for en dagstur.

Det ligger mange berømte champagnehus i storbyen Reims, men det er den mindre byen Epernay, som er selve champagnehovedstaden. Her ligger Avenue de Champagne, hvor flere av verdens mest berømte champagnehus holder til, det være seg Pol Roger, Perrier Jouët eller Moët & Chandon. Noen av dem har høye porter, som holder alle nysgjerrige unna, mens andre mer enn gjerne tar imot gjester, i alle fall mot betaling.

Det første champagnehuset på Avenue de Champagne er blant de mest eksklusive, nemlig Moët & Chandon, som ikke bare er verdens største champagneprodusent, men også produsenten av prestisjemerket Dom Perignon.

Utenfor dette champagnehuset står det en statue av benediktinermunken Dom Perignon (1638-1715). Han var den første som framstilte denne edle, musserende vinen.

Moët & Chandon tar gjerne imot besøkende. Huset har et eget besøkssenter, som arrangerer turer med guide gjennom de lange, mørke kjellergangene, der flere millioner champagne flasker ligger lagret. Mange steder må man bestille omvisning på forhånd, men her er det som regel bare å møte opp.

Det er spennende å gå gjennom disse lange, kjølige, rå og mørke kjellergangene under Epernay, der temperaturen alltid er konstant.

I landskapet rundt Epernay er det enorme vinmarker. Her vokser druene som brukes til å lage champagne. Det er tre druesorter som benyttes: Den hvite Chardonnay-druen og de røde Pinot Noir og Pinot Meunier. Det er bare musserende vin som kommer fra regionen La Champagne som kan kalles champagne. Alle andre typer musserende vin, enten de er laget i Frankrike, Italia, Spania, Tyskland, USA eller Australia, heter noe annet. Det er jordsmonnet, den rike kalk- holdige jorda, som gjør at Champagne er et så velegnet sted for å dyrke fram druene som brukes til å lage den myteomspunne, sprudlende drikken.

I alle champagnehusene avsluttes omvisningene med et eller flere glass champagne, alt etter hvor mye du er villig til å betale. Klarer du deg med ett glass, får du som oftest en brut, som gjerne er husets standardchampagne. Betaler du mer kan du både få rosé og årgangschampagne.

Hva brut betyr? Jo, det er en betegnelse som angir søthetsgraden i vinen. En ultra brut er svært tørr, siden den ikke er tilsatt sukker, en brut kan tilsettes inntil 15 gram sukker per liter vin, mens en sec tilsettes mellom 17 og 25 gram sukker, og den søteste, doux, blir tilsatt over 50 gram sukker per liter vin.

Både i Epernay og Reims er det egentlig lett å være champagneturist. Verre vil jeg si det er i landsbyen Ay. Der har jeg vært et par ganger, den ene gangen uten avtaler i det hele tatt, for jeg hadde lest i romantiserende bøker at det bare var å gå rundt, så ble man tatt vel imot og kanskje man fikk smake et glass champagne også. Kanskje var franskkunnskapene for dårlige, eller så var champagneprodusentene i denne søvnige lille byen trøtte av champagneturister som lusket rundt på jakt etter «ekte» champagneopplevelser. I alle fall var det mange avvisende ord og lukkede dører å møte før det til slutt var noen som viste snev av gjestfrihet og bød på et glass.

En annen og svært forberedt tur til Ay endte derimot med champagneprøving sammen med kjellermesteren på Bollinger, Mathieu Kaufmann. Det var eksklusivt, men mest av alt lærerikt. En champagne er en blanding av mange forskjellige typer vin, og Kaufmann er opptatt av å la sine gjester smake på alle vinene som til sammen blir den champagnen, som James Bond foretrekker.

I Ay er det så stille, så stille både om dagen og om kvelden. I Epernay blir det også ganske stille om kvelden. Hvis du ønsker et litt mer storbypreg på oppholdet i Champagne, er Reims å foretrekke. Her er det flere hoteller, det er natteliv, og det mangler ikke på champagnehus å besøke.

Eksklusive Krug vil jo helst ikke ha noen besøkende, men det er mulig å titte inn gjennom porten. Derimot går det fint an å besøke både Mumm, Pommery, Martel, Taittinger og Veuve Clicquot. Omvisningen på Taittinger er klassisk, mens Pommery har fullt av spennende kunst i champagnekjellerne sine.

Tidligere kunne man også besøke Piper-Heidsieck i Reims. Dette huset hadde et slags spøkelsestog i Hollywood-stil som kjørte gjennom kjellerne, noe som i alle fall var under- holdende. Nå er dessverre hele champagnehuset revet på grunn av et boligutviklingsprosjekt, mens Piper-Heidsieck-champagnen blir laget et annet sted i området.

Fra Reims er det forresten mulig å ta høyhastighetstoget TGV tilbake til Paris og flyet hjem til Norge. Spør du meg har man da slått to fluer i en smekk når det gjelder det ypperste Frankrike har å by på: Verdens beste vin og verdens beste tog!

Champagne-omtale:

Champagne Launois Brut Millésime 2005

Dette er en strågul champagne, som lukter godt av modne epler. Det er en frisk, men samtidig avrundet champagne. Den har en fyldig og fruktig smak med et tydelig årgangspreg. Fruktigheten trekker i retning eple, og det er fin syrlighet i champagnen. Ettersmaken er lang og god. Kort sagt en champagne med dybde og eleganse. (Testet 19. januar 2013)