Beerfly - Ølopplevelser! - Kunnskap om øl
RSS

Siste innlegg

Alexander Rodenbach på veg tilbake
Ølfestival til dobbel pris
God jul fra Beerfly-teamet
Jakten på Westvleteren
Norges beste øl er kåret

Kategorier

ølnyheter
ølomtaler
drevet av

Min blogg

...Til en annen

Her er min første ølomtale i Østlendingen (12. mai 2012):
 
Smaksrik svenske
Øl er i alle fall øl, hevdet Alf Prøysen i sin «Ølvise», men slik er det ikke lenger. Ølutvalget her i Norge blir bare større og større. Det er bare å ta en kikk i hyllene på dagligvarebutikken eller på Vinmonopolet. Det er øl fra fjern og nær. Noen smaker mye, andre smaker lite, noen smaker humle, andre smaker malt, noen er bitre, andre er søte, og noen er til og med sure.
Ja, det er utrolig mange smaker å oppleve i ølets verden. Det har mange merket seg, og sterkøl hadde en salgsøkning på hele 16,5 prosent på Vinmonopolet i fjor. Det er nå over 500 ølmerker i pollistene, for 10 år siden var det bare 60 merker.
Sist lørdag ble det enda flere ølmerker å velge mellom. Da var det klart for vårens nyhetsslipp på polet. Akkurat som i Norge (bare tenk på Atna Øl i Stor-Elvdal og Det lille bryggeriet i Åmot), skjer det mye også i Sverige når det gjelder små bryggerier. Det gjenspeiler seg i nyhetsslippet på polet denne gangen. Blant de nye ølene finner vi South Pacific Pale Ale fra svenske Sigtuna Brygghus.
Dette er et uklart, oransjefarget øl med et hvitt skum og en kraftig, gressaktig humlearoma. Alkoholinnholdet er 5,4 volumprosent. Ølet har en utrolig rik smak der en streng bitterhet dominerer. Det er imidlertid nok sødme i ølet til at båten bærer, men dette er et øl for virkelige humlehoder, altså for folk som liker skikkelig bittert øl. Flaskeetiketten preges av et frimerke fra New Zealand. Det er ikke uten grunn, siden ølet er brygget med humle fra nettopp New Zealand.
Sigtuna Brygghus ble etablert i en gammel hamburgerrestaurant i Arlandastad nord for Stockholm i 2006.Bryggingen tok virkelig fart da Mattias Hammenlind ble bryggerimester i 2009. Det er han som virkelig har sørget for en kvalitetsheving, som gjør at ølet fra Arlandastad nå også gjør seg gjeldende utenfor Sverige. Øl og mat er selvsagt en spennende kombinasjon, og bryggerimesteren selv anbefaler South Pacific Pale Ale til wienerschnitzel, altså schnitzel av kalvekjøtt med sitronskive, ansjos og kapers. Som nevnt ble Sigtuna etablert i en gammel hamburgerrestaurant. Nå er bryggeriet utvidet flere ganger i takt med at ølet er blitt stadig bedre og mer populært. Bryggeriet har også åpnet sin egen bryggerirestaurant, slik at ringen på en måte er sluttet.

0 Kommentarer på ...Til en annen:

Kommentarer RSS

Legg til kommentar

Navn:
E-postadresse: (Obligatorisk)
Hjemmeside:
Kommentar:
Gjør teksten større, fet, kursivert og mye mer med HTML-kode. Vi viser deg hvordan.
Post Comment
Website Builder drives av  Vistaprint