Beerfly - Ølopplevelser! - Kunnskap om øl
RSS

Siste innlegg

Alexander Rodenbach på veg tilbake
Ølfestival til dobbel pris
God jul fra Beerfly-teamet
Jakten på Westvleteren
Norges beste øl er kåret

Kategorier

ølnyheter
ølomtaler
drevet av

Min blogg

Fra en ølspalte...

Her en min siste ølomtale i Hamar Arbeiderblad etter 15 år som ølanmelder der:
 
 
En aller siste øl
Etter 15 år er tiden er inne for en siste øl med HAs lesere for min del.
Ikke fordi ølet ikke smaker lengre, men fordi jeg skal begynne i ny jobb et annet sted (Østlendingen i Elverum).
Øl Spesial-spalten i HA hadde en rimelig sur start. Det hele begynte sommeren 1997. Da lanserte Hansa Bryggeri nyskapningen Hansa Lemon, som var et øl med sitronsmak. Godt var det ikke, men dette ølet unnfanget altså ideen om en ukentlig spalte i HA med testing av forskjellige ølmerker. Meningen med spalten var ikke å lage noen smaksfasit, derimot var håpet at den skulle fungere som en vegviser i ølets mangfoldige verden, noe jeg håper den har gjort i de 15 årene jeg har skrevet den.
I 1997 var det for øvrig ikke det helt store ølutvalget, verken i dagligvarebutikkene eller på Vinmonopolet, men her har det skjedd ufattelig mye. Vinbladet, som gis ut av Vinmonopolet, opplyser i siste nummer at øl hadde en salgsøkning på 16,5 prosent i 2011. I dag finnes det over 500 ølmerker i pollistene. Rundt 100 av dem er norske. For 10 år siden var det bare 60 ølmerker på polet, om lag halvparten norske. Med andre ord, det er nok å ta av for den som vil teste øl.
Øl Spesial begynte med noe surt. Jeg vil avslutte mitt bidrag med noe søtt og har derfor funnet fram en helt unik flaske fra ølkjelleren, nemlig et øl som ble brygget i 1996 og tappet på flaske i 1997, altså et øl som har eksistert like lenge som Øl Spesial. Samtidig er dette ølet et glimrende eksempel på at det fint går an å lagre øl med godt resultat. Så hvordan smaker Samichlaus Bier anno 1997 i 2012? Jo, det er lukter rosin og svisker. Det er vinøst med en deilig, avrundet smak. Alkoholinnholdet er høyt, så ølet oppleves som varmende, noe som passer bra sammen med den lange, komplekse ettersmaken. Dette ølet ble brygget av sveitsiske Hürlimann. Ølet eksisterer fremdeles, men det brygges nå i Østerrike av Brauerei Schloss Eggenberg, og det er å få på polet med jevne mellomrom. Husk bare å lagre det i 15 år før du åpner flaska! Skål og takk for meg!
(13. april 2012)
 
 
 
Leserkommentarer på HAs nettside:
 
Takk!Jørgen O.Jeg kommer til å savne ølspalten din, Bjørn Frode. Lykke til med nye utfordringer! - 13.4.2012 kl 16:59
 
Takk Erik.Det har vært en fornøyelse å lese spalten din i mange år nå . Du lager en fin dynamikk ved å presentere litt historisk eller annet rundt temaet innen selve ølet presenteres. Terningkast 6 til deg også! Skål! -
13.4.2012 kl 17:55
 
Takk! Mureren Trist at det er slutt, Bjørn-Frode Løvlund. Det har vært mange flotte ølomtaler og vurderinger i HA. Takk skal du ha :-) - 15.4.2012 kl 0:43
 
 

0 Kommentarer på Fra en ølspalte...:

Kommentarer RSS

Legg til kommentar

Navn:
E-postadresse: (Obligatorisk)
Hjemmeside:
Kommentar:
Gjør teksten større, fet, kursivert og mye mer med HTML-kode. Vi viser deg hvordan.
Post Comment
Website Builder drives av  Vistaprint